fredag 3 september 2010

Många uppfödare vet inte vad de pratar om!

Oooooh, vilken härlig rubrik - att sticka ut med!! ;-)
Nä, inget illa menat.

Men så här är det. När det gäller allergier. Det finns en del uppfödare, kennelägare och djurägare som vet en hel del, av egen erfarenhet eller för att de helt enkelt har sökt, och fått, rätt information.

Men så har vi de här som gissar. Och som "vet att det faktiskt är så". De människorna finns i alla sammanhang. Både de som "vet" saker när det gäller vetenskap, historia, politik, invandring, ja gud vet allt. Men som har så tokfel - och i och med sina antaganden, eller felaktiga källor, utsätter folk för rätt stora risker. För faktum är att allergi inte är något att leka med och att chansa med. Det är vi många som kan skriva under på. Det absolut mest felaktiga påståendet som många hunduppfödare bland annat, utan egen insikt, tror benhårt på, är att om hunden/hundrasen inte fäller eller fäller väldigt lite, så är den automatiskt allergivänlig!! Men det är inte pälsen man är allergisk mot!! Det enda allergitillstånd som jag kan tänka mig stämmer in på detta påstående är om man enbart är dammallergiker. Då är ju en hundras som inte fäller att föredra, då hår (både mänskliga och djurhår) som bekant samlar på sig väldigt mycket damm och kvalster i våra hem.

Även folk som sysslar med blandraser kan få sig en känga i det här sammanhanget. Bara för att man korsar en pudel (som många allergiker faktiskt klarar) med en annan ras, t ex dansk-svensk gårdshund, så är de inte automatiskt allergifria! Och en intet ont anande allergiker eller förälder till allergiker kanske går på det... Trist för alla inblandade.

Oavsett vilket så är det alltid bra att tillägga att man måste prova själv om det fungerar, att det inte finns några garantier - och det värsta av allt - att bara för att det funkar nu så kan det ändå innebära att det kan komma att förändras. För är det något jag vet så är det just det. Allergin förändras genom livet. Åt båda håll. Jag har upplevt både och.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar